تابلو برق ساختمان از اجزای مهم و ضروری یک مجتمع مسکونی یا تجاری است. وظیفهی آنها حفاظت از مدارها و مدیریت توزیع برق در ساختمان است یک تابلو برق از مجموعه تجهیزات کنترلی و حفاظتی مانند کلیدهای مغناطیسی، کلیدهای اتوماتیک، محافظ جان، رلههای کنترلی و نمایشگرها تشکیل شده است این تجهیزات از مدارهای برق در مقابل اضافه بار، اتصال کوتاه، برقگرفتگی و آتشسوزی جلوگیری میکنند.
تابلو برق کمک میکند تا راهاندازی و کنترل تجهیزات برقی را بهآسانی انجام دهیم، با توجه به کاربرد بسیار زیاد این نوع تابلو برق، کارشناسان الکترونت، مجری ساخت تابلو برق ساختمان در سراسر کشور، در این مقاله اطلاعات موردنیاز درمورد آن را در اختیار شما قرار خواهند داد تا بتوانید ضمن در اختیار داشتن اطلاعات کافی، نسبت به خرید آن اقدام کنید.
انواع تابلو برق ساختمان
تابلوهای برق که در ساختمان ها استفاده میشوند، انواع مختلفی دارند. انواع آنها شامل موارد زیر است:
تابلو برق اصلی یا تابلو کنتور اصلی
تابلو برق مشاعات یا تابلو برق عمومی
تابلو توزیع برق واحدها
تابلو برق آسانسور
تابلو جریان ضعیف
تابلو توزیع برق دیزل ژنراتور
تابلو توزیع برق یو پی اس
برای آشنایی بیشتر شما کاربران عزیز، در ادامه توضیحات کامل تر همراه با جزئیات بیشتری را در مورد مهمترین و پرکاربردترین تابلو های برق فشار ضعیف در اختیار شما قرار خواهیم داد.
تابلو برق ساختمانی چیست؟
برای نگه داشتن انواع مختلف تجهیزات الکتریکی، کنترلی و محافظتی در تجهیزات برقی ساخنمان از تابلوهای برق ساختمانی استفاده می کنند. به عبارتی دیگر می توان گفت تابلوهای برق یک محفظه یا جعبه هستند که برای تامین امنیت جان افراد و تجهیزات برقی ساختمان به منظور کارکرد بهتر مورد استفاده قرار می گیرند.
برای مثال یکی از مهم ترین موارد استفاده از تابلوهای برق شناختن خطا و پیشگیری از اتفاق افتادن مسائل خطرناک در این حیطه است. فرض کنید مقدار جریان انتقالی از شبکه ها به طور ناگهانی افزایش می یابد، در این مواقع تابلوهای برق ساختمانی می توانند سریعا خطا و مشکلات را شناسایی کرده و تجهیزات مورد نظر را قطع کنند.
انواع تابلو برق
تابلوهای برق نیز مثل تجهیزات مختلف برقی مثل سیم، کابل برق، تابلو برق دارای انواع مختلفی هستند و در گروه های مختلفی قرار دارند. همچنین در نظر داشته باشید که قیمت تابلو برق ساختمانی نیز بسته به مدل های مختلف می تواند متفاوت باشد.
ضرورت استفاده از تابلوی برق ساختمانی
برای محافظت از انسان ها در مقابل خطرات برق گرفتگی و همین طور تجهیزات الکترونیکی را در مقابل خطرات از تابلو برق استفاده می کنند.
روند تعمیر و دوره های سرویس وسایل های الکترونیکی را با کمک تابلو برق آسان تر انجام می شود.
با کمک تابلوهای برق تجهیزات الکترونیکی در حالت پشت سر هم و با قیمت پایین تر قرار داده می شوند.
با استفاده از تابلوهای برق می توان به صورت بهتر و راحت تر از تجهیزات الکترونیکی محافظت کرد.
فاکتورهای لازم برای خرید تابلو برق ساختمانی:
بررسی نوع طراحی
استانداردهای طراحی تابلو برق
اندازه تابلو برق
ضخامت ورق های مورد استفاده
محل مورد نظر برای استفاده
محل ورود و خروج سیم و کابل ها
میزان کیفیت
کاربرد مورد نظر
داشتن یا نداشتن سیستم محافظتی
قیمت تابلو برق
تابلو برق اصلی یا تابلو کنتور اصلی
تابلو برق اصلی یا تابلو کنتور، برق تمام ساختمان ازجمله واحدها و مشاعات را تأمین میکند. این تابلو در نقشه با MDP نمایش داده میشود. کابل اصلی برق ابتدا وارد این تابلو شده و سپس در ساختمان توزیع میشود این تابلو شامل قسمت ورودی، قسمت کنتور و قسمت خدمات است که در ادامه، اطلاعات لازم درمورد هریک از این قسمتها را در اختیار شما قرار میدهیم.
قسمت ورودی تابلو برق اصلی
یک کابل 4 رشتهای با سطح مقطع 16 میلیمترمربع ورودی تابلو برق را تشکیل میدهد. از این 4 رشته، 3 رشته به فاز و یک رشته به PEN میرود. سه رشتهی فاز به ورودی کلید اتوماتیک متصل میشوند.
خروجی کلید اتوماتیک نیز دو قسمت ورودی فیوز شیشهای و ورودی فیوز سکسیونری را تغذیه میکند. سپس خروجی هر فیوز شیشهای به یک سر چراغ سیگنال وصل شده و سر دیگر چراغ سیگنال به نول وصل میشود هرکدام از خروجیهای فیوز سکسیونری نیز بایستی برروی شینه فاز جداگانهای قرار بگیرند تا متصل کردن هریک از کنتورها به شینهها امکانپذیر باشد.
پس از حفاظت و بهمنظور انشعاب گرفتن، شما نیاز به باس بار دارید که یک تسمه فلزی با سوراخهایی بر روی آن است. سیمهای ورودی و خروجی توسط کابلشو بر روی آن بسته شده و به وسیلهی مقرههای عایق از تماس باس بار با بدنهی تابلو محافظت میشود.
این همان قسمتی است که مسئولیت آن با اداره برق است و توسط آن اداره پلمپ میشود چهارمین سیم نیز که بهعنوان هادی حفاظتی-خنثی عمل میکند، بایستی ابتدا بر روی شینهی زمین متصل شده و بعدازآن به شینهی نول جمپر شود.
قسمت کنتور تابلو برق اصلی
کابل اصلی پس از ورود به ساختمان، از قسمت پایین وارد تابلو کنتور و سپس وارد کلید فیوز که از نوع قابل قطع شدن زیر بار است، میشود. تعداد کنتورهای این تابلو براساس تعداد واحدهای مسکونی ساختمانی مشخص میشود بهعنوان مثال، در یک ساختمان ۳ طبقه که هر طبقه یک واحد آپارتمان دارد، تعداد ۴ عدد کنتور در تابلوی اصلی قرار میگیرد.
یکی از این ۴ کنتور برای تابلوی عمومی و بقیهی ۳ کنتور هرکدام برای یکی واحدها است. درصورتیکه کنتور واحدها تک فاز باشد، تابلو برق خانگی تک فاز، و اگر ساختمان دارای آسانسور باشد، تابلو برق اشتراکی سه فاز خواهد بود در قسمت وسط تابلو تابلو برق ساختمان، مدارهای برقرسانی به واحدهای ساختمان قرار میگیرند. کنتاکتورها در همین قسمت نصب میشوند و خروجی هر کلید فیوز وارد کنتور میشود.
توجه داشته باشید که در زمان اتصال فاز به کنتورها لازم است که تعادل بار برروی فازها برقرار باشد. همچنین نام فاز در کنار هر خط ورودی به کنتور بهوسیلهی برچسب مشخص شده باشد دلیل استفاه از رله کنترل فاز در بعضی از تابلوها همین است.
رله کنترل فاز وظیفهی محافظت از مدار در مقابل افت ولتاژ، اضافه ولتاژ، عدم تقارن و توالی فاز است. محل نصب رله کنترل فاز در ابتدای مدار و بعد از فیوز است لازم است که برای هر واحد یک شینه نول در تابلوی برق اصلی نصب شود. ضمن اینکه شینه نول باید روی مقره قرار گیرد.
در صورت عدم نصب یک شینه نول برای هر واحد، لازم است که در تابلو مینیاتوری واحدها از محافظ جان استفاده شود. در چنین وضعیتی، لازم است که سیمها و کابلها بهصورت پیچی به شینه نول متصل شوند توجه داشته باشید که شینه ارت باید مستقیماً بر روی تابلو نصب شود و محلی که شینه را نصب میکنید نباید هیچگونه رنگی داشته باشد منظور این است که اگر تابلو برق دارای رنگ است، لازم است که رنگ قسمت اتصال شینه ارت به تابلو کاملاً تراشیده شود. درغیراینصورت، بهدلیل عایق بودن رنگ، اتصال مناسبی انجام نمیشود. بدنهی تابلوهای فلزی حتماً باید ارت شود.
همچنین باید خروجی کنتور هر واحد آپارتمان به کلید مینیاتوری همان واحد متصل شود. بدین ترتیب، بین خروجی کلیدهای مینیاتوری هر واحد به محافظ جان ۳۰ میلیآمپر همان واحد اتصال برقرار میشود. ضمن اینکه کلید سه فاز متعلق به تابلو مشاعات است و خروجی آن باید به تابلو مشاعات وصل شود برای اتصال سیمها به شینه از دستهبندی استفاده کنید. بههمینمنظور و برای اینکه سیمکشیهای داخل تابلو منظم شوند از داکت یا بست کمربندی استفاده کنید. فراموش نکنید که در زمان سیمکشی کابلها و سیمها را برچسبگذاری کنید.
نقشه تابلو کنتور
تابلو کنتور دارای برق سه فاز است. البته تغذیه کنندهی تابلو براساس نیاز ساختمان انتخاب میشود.
هر سه سیم فاز ابتدا وارد کلید فیوز میشوند. این کلید فیوزها باید از نوع قابل قطع شدن زیر بار باشند.
کلید فیوز باید در انتهای پایینی تابلو و در جایی که کابل اصلی وارد تابلو میشود نصب شود.
هریک از سه سیم مربوط به فازها به یک سر لامپها متصل شده و سر دیگر لامپها به یکدیگر متصل میشوند. همچنین لازم است که سرراه هریک از لامپها نیز یک فیوز شیشهای قرار داده شود.
بهدلیل استفادهی زیاد از سیمهای نول و ارت در تابلو کنتور، لازم است برای هریک از آنها شینه یا ترمینال درنظر گرفته شود.
لازم است که هریک از سه خروجی کلید فیوز به شینهی جداگانهای مجهز باشد. بهاینصورت میتوانید هریک از کنتاکتورها را پس از تقسیم بین فازها به این شینهها متصل کنید.
توجه داشته باشید که شینهی مربوط به اتصال ارت باید به بدنهی فلزی تابلو و درهای آن اتصال داشته باشد.
سایر موارد
تابلو کنتور اصلی باید توسط شرکت توزع برق طراحی شود.
تابلو کنتور اصلی باید در محل مناسبی نزدیک در ورودی درنظر گرفته شود. محل نهایی تابلو کنتور توسط ناظر پروژه و با هماهنگی شرکت توزیع برق تعیین میشود.
در مجتمعهای مسکونی بزرگ، مجتمعهای تجاری و… تابلو کنتور بههیچوجه نباید در طبقات قرار گیرد.
یک رشته سیم چندمفتولی مسی از چاه ارت به شینه ارت داخل تابلو کنتور وارد میشود. سطح مقطع این رشته سیم باید طبق استاندارد و نظر شرکت توزیع برق درنظر گرفته شده و در نقشهها نیز قید شود.
تابلو برق مشاعات یا تابلو برق عمومی
از انواع تابلو برق ساختمان، تابلو برق مشاعات یا تابلو برق عمومی است که برای تأمین برق آن قسمتی از ساختمان که تمام ساکنین مجتمع مسکونی یا مجتمع تجاری از آن بهصورت مشترک استفاده میکنند، به کار برده میشود برای نمونه میتوانیم از قسمتهای راهپله، پارکینگ، پشتبام و حیاط نام ببریم.
قیمت تابلو برق ساختمانی
قیمت تابلو برق ساختمانی بر اساس فاکتورهای مختلفی می تواند متفاوت باشد و نمی توان قیمت دقیق و معینی را برای آن تعیین کرد چرا که تعیین قیمت آن باید بعد از بررسی ویژگی ها و مشخصات مختلف انجام شود. برای مثال از مهم ترین فاکتورهای اثر گذار بر روی تعیین قیمت تابلو برق ساختمانی می توان به جنس بدنه تابلو برق، سایز و اندازه آن، مدل تابلو برق، مشخصات و ویژگی های خاص آن، استانداردهای مورد استفاده در طراحی و دیگر موارد اشاره کرد. همان طور که گفتیم تعیین قیمت تابلو برق ساختمانی کار تخصصی محسوب می شود و باید به فاکتورهای مختلفی در این باره توجه کرد. اما می توانید برای مشاوره در این زمینه و بررسی مشخصات تابلو برق و قیمت دقیق آن از گروه فنی مهندسی الکترونت کمک بگیرید.
قیمت تابلو برق ساختمانی و اهمیت آن در زمان خرید
خرید یک تابلو برق ساختمانی که دارای قیمت پایینی است، همیشه نشانه خوبی نیست. چرا که تجهیزات مورد استفاده در تابلو برق از اهمیت بالایی برخوردار است. هنگام خرید تابلو برق باید دقت کنید که در مرحله اول تابلو برق مورد نظر دارای سیستم محافظتی است یا خیر، این مسئله بسیار مهم است چرا که تابلوهای برقی که دارای سیستم محافظتی هستند می توانند در شرایط خطرناک مثل ورود برق قوی و فشار بالا همچنان سالم مانده و فعالیت خود را ادامه دهند. به همین دلیل باید قیمت تابلو برق در زمان خرید را مد نظر داشته باشید چرا که خرید تابلو برق بی کیفیت باعث ایجاد ضررهای جبران ناپذیری در آینده خواهد شد.
سیستمهای آنتن مرکزی، اعلام حریق، آیفون، موتورخانه، پمپ آب، آسانسور و پله برقی نیز از این تابلو تغذیه میشوند از آنجاییکه این تابلو باید در دسترس تمام ساکنین مجتمع قرار داشته باشد، معمولاً آن را در پیلوت مجتمع مسکونی یا تجاری نصب میکنند. این تابلو در نقشه با GDB نمایش داده میشود.
در ساخت تابلو برق مشاعات، ابتدا باید برآورد خط انجام شود. سپس طبق این برآورد نقشهی مدارهای تابلو ارائه شود. دراینجا منظور از برآورد خط مشخص کردن تعداد مدار لازم ازجمله روشنایی، آیفون، پمپ آب و… برای مشاع است شما باید برای ورودی تابلو مشاعات یک کلید مینیاتوری و هادی سه فاز مناسب و براساس میزان مصرف تابلو در نظر بگیرید.
سه سیم مربوط به سه فاز باید وارد کلید مینیاتوری سه فاز شود. خروجی این کلید مینیاتوری سه قسمت تابلو را تغذیه میکند که شامل این قسمتها است:
یکی از خروجیهای کلید مینیاتوری سه فاز برای تغذیهی فیوز شیشهای ۲ آمپری مورداستفاده قرار میگیرد. کاربرد این فیوز شیشهای، محافظت از چراغهای سیگنال است. خروجی هر فیوز شیشهای به یک سر چراغ سیگنال وصل شده و سر دیگر چراغ سیگنال به یکدیگر و به نول وصل میشود.
دومین خروجی برای تغذیهی پمپ آتشنشانی مورداستفاده قرار میگیرد. این خروجی بهمنظور محافظت در مقابل اتصال کوتاه و اضافه بار، ابتدا باید به یک کلید مینیاتوری وصل شده و بعد از آن وارد پمپ شود.
سومین خروجی، برای تغذیهی مدارهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد. این خروجی ابتدا باید وارد یک RCD شده و سپس باتوجهبه رعایت تعادل بار در فازها، دیگر مدارها را تغذیه کند. برای تغذیهی مدارهای مشاع در این خروجی، از رابط مینیاتوری سه فاز استفاده میشود. فراموش نکنید که برچسب نام فاز را در کنار هر خط نصب کنید.
نقشه تابلو برق مشاعات
برای ورودی این تابلو از یک کابل ۵ در ۶ استفاده میشود. از پنج رشته سیم آن، سه رشته برای سه فاز، یک رشته برای نول و یک رشته برای سیم ارت استفاده میشود. ولتاژ خط فاز-فاز ۴۰۰ ولت و ولتاژ خط فاز-نول ۲۳۰ ولت است.
برای اینکه بتوان برق اصلی تابلو را با یک کلید قطع و وصل کرد، کابل اصلی پس از ورود به تابلو باید وارد یک کلید گردان ۰-۱ شود. سیمهای فاز پس از اینکه از کلید عبور کردند وارد فیوز سه فاز میشوند. مقدار جریان نامی فیوزها باید براساس مصرف تابلو محاسبه و انتخاب شوند. برای نشان دادن اینکه برق در تابلو وجود دارد، از سه لامپ سیگنال برای سه فاز استفاده میشود.
از آنجایی که این تابلو، برق مصرفی قسمتهای مشترک بین واحدها را تأمین میکند، بهتر است برای روشنایی راهپله، موتورخانه، چاله آسانسور، پارکینگ، پشتبام، حیاط و… از چند خط با سیم ۱.۵ میلیمتر و فیوز ۱۰ آمپر استفاده شود. همچنین برای پریزهای مورداستفاده در این قسمتها باید از چند خط با سیم ۲.۵ میلیمتر و فیوز ۱۶ آمپر استفاده شود. شما میتوانید برای هریک از سیستمهای اعلام حریق، سیستم آنتن مرکزی و آیفون یک خط جداگانه درنظر بگیرید. ضمن اینکه در تابلو برق مشاعات باید چند خط بهعنوان ذخیره درنظر گرفته شود.
اگر مجتمع مسکونی دارای آسانسور یا موتورخانه باشد، تابلوی GP سه فاز خواهد بود و شما یک خط خروجی سه فاز که از یک فیوز سه فاز تغذیه میکند برای تابلوی آسانسور خواهید داشت. کابل خروجی از تابلو برق مشاعات به تابلو آسانسور 5 در 6 همراه با یک کلید مینیاتوری سه فاز 20 یا 25 آمپر است.
الزامات فنی تابلو برق مشاعات
در طراحی و ساخت تابلو برق ساختمان یکسری الزمات فنی وجود دارد که باید آنها را رعایت کنید. این الزامات فنی ازاینقرار هستند:
طبق مقررات ملی ۱۳-۶-۱-۱-۴ تابلو باید مطابق استانداردهای ملی یا بینالمللی معتبر ساخته شود.
طبق مقررات ملی 13-1-4-1 سیستم الکتریکی (ارت) منتخب در ایران برای کلیهی ساختمانها عموماً سیستم TN از نوع TN-C-S است.
در سیستم توزیع نیرو TN-C-S از محل احداث الکترود زمین، باید ابتدا هادی حفاظتی با کابلشو را به شینه اصلی در تابلو کنتور برق محکم وصل کرد و سپس انشعاب آن را به شینهی ارت در تابلو مشاعات اتصال داد.
وسایل قطع و وصل و تجهیزات نصب شده در داخل تابلو باید با استانداردهای ملی ایران یا استانداردهای IEC مطابقت داشته باشند.
هر تابلو باید توسط وسایل حفاظتی نظیر فیوز و کلید اتوماتیک مخصوص خود حفاظت گردد.
جریان نامی وسایل حفاظتی باید متناسب با جریان مصرفی بار تابلو انتخاب گردد.
سیمکشی داخل تابلو باید یکپارچه باشد.
اتصالات سیمها به همدیگر در تابلو باید توسط ترمینال ریلی (قابل نصب روی ریل) انجام شود.
پیچیدن سیمها بهدورهم با نوار چسب ممنوع است.
سیمها باید در طول مسیر دارای رنگبندی باشند و رنگ عایق سیم فازها، نول و ارت مطابق مقررات ملی رعایت شود.
حداقل سطح مقطع سیمکشی داخل تابلو باید طبق جدول شماره ۳ متناسب با ولتاژ و جریانهای نامی و مجاز وسایل حفاظتی و مطابق استانداردهای مربوط باشد.
رنگ عایق پلاستیکی شینهها در تابلو برق ساختمان باید از رنگ عایق هادیها تبعیت کند.
اتصال هادی حفاظتی به شینه ارت باید با کابلشو بهوسیلهی پیچومهره گالوانیزه محکم گردد.
تابلو، لوازم و تجهیزات داخل آن دارای علامت استاندارد و باکیفیت و مرغوب باشد. استفاده از هرنوع لوازم غیراستاندارد اکیداً ممنوع است.
تابلو باید در شرایط غیرعادی قادر به حفاظت سیستم توزیع بوده و در شرایط عادی قادر به کنترل سیستم باشد.
تابلو باید بهطور پیوسته ولتاژ و جریان نامی شبکه را بدون ایجاد حرارت اضافی، شکست عایقی و یا خرابی در هریک از اجزاء تحمل کند.
وسیلهی حفاظتی اصلی تابلو باید در حالت اضافه جریان ناشی از اتصال کوتاه یا بروز عیب در شبکه بهطور مطمئن عمل کند و قطع مناسب را انجام دهد.
سازنده باید روش نصب و تراز و محکم کردن تابلو درهنگام نصب را مشخص کند.
کابل و سیمها ترجیحاً از پایین وارد تابلو گردد.
ورودی هر تابلو باید دارای یک کلید اصلی قطعکننده باشد و جریان نامی آن باید حداقل برابر جریان مصرفی کل تابلو باشد. همچنین جریان نامی ایستادگی کلید دربرابر اتصال کوتاه نباید کمتر از جریان اتصال کوتاه احتمالی در محل نصب آن باشد.
قبل از ساخت تابلو بهمنظور آرایش و چیدمان درست قطعات، سازنده باید پیش از نازککاری ساختمان از محل بازدید نماید و نقشه جانمایی لوازم تابلویی با قید ابعاد و اندازه تابلو را تهیه نماید.
سازنده موظف به گارانتی تابلو و تجهیزات آن از لحاظ مرغوبیت و کیفیت ساخت، نصب و رعایت استانداردها بهمدت ۱۲ ماه است.
طبق بند ۱۳-۶-۱-۱ مقررات ملی هیچیک از قسمتهای برقدار کلید و شینهها نباید در دسترس یا قابللمس باشند. بلکه باید با صفحات فلزی یا درهای عایق (فیبر یا پلیکربنات شفاف) محصور و پوشانده شوند، بهنحوی که کلیهی تجهیزات در پشت آن قرار گیرند. این عایقبندی باید از مواد مناسب و بادوام باشند و قادر به ایستادگی دربرابر تنشهای مکانیکی، الکتریکی و حرارتی درحینکار باشند.
در صورت نیاز به استفاده از تابلو روکار، باید تمهیدات، الزامات و استانداردهای مربوطه لحاظ گردد.
اگر در تابلو از کلید مینیاتوری استفاده شود، باید کلید اتوماتیک محدودکنندهی جریان اتصال کوتاه، بالادست آنها در تابلوی موردبحث و یا در تابلوی بالادست وجود داشته باشد.
تجهیزات و مدارهای تابلو باید بهصورتی نصب گردند که راهاندازی و سرویس و نگهداری آنها تسهیل شود و درعینحال درجهی ایمنی لازم تأمین گردد.
نکات مهم قبل از سفارش تابلو برق ساختمانی
سفارش تابلو برق ساختمانی جزو مهم ترین مسائل درباره این تجهیزات است. افراد مختلف به دلایل متنوعی به فکر خرید تابلوهای برق هستند که شاید درباره نحوه سفارش و یا نکات مهم سفارش این دستگاه دچار سردرگمی شده باشند. برای حل این مسئله در ابتدا باید بگوییم که اگر قصد سفارش این محصول را دارید بهتر است اول درباره مشخصات و ویژگی هایی که برای آن در نظر دارید تصمیم بگیرید و بعد از بررسی آن ها سفارش خود را انجام دهید. برای مثال مدل های مختلفی از تابلو برق ساختمانی وجود دارد که قبل از سفارش باید درباره آن تصمیم بگیرید. اما اگر شما هم اطلاعات کافی از این دستگاه ندارید می توانید با کمک کارشناسان حرفه ای الکترونت در این حوزه معیارهای خود را مشخص کرده و در نهایت سفارش خود را با موفقیت ثبت کنید.
اجزای تشکیل دهنده تابلو برق ساختمانی
تابلوهای برق استاندارد، تجهیزات و ابزارهای مختلفی را در خود دارند. در زمان سفارش تابلو برق باید نوع فیوز، سوئیچ، کلید، چراغ، تجهیزات کنترلی، تجهیزات حفاظتی و دیگر موارد را به دقت بررسی کنید. معمولاً شرکت های معتبر و حرفه ای از تجهیزات با کیفیت و خوبی در مونتاژ محصولات خود استفاده می کنند، این کار باعث بالا رفتن عمر کاری دستگاه شده و کیفیت آن را تضمین می کند.
در هنگام سفارش تابلو برق ساختمانی چه نکاتی را در نظر بگیریم؟
برای این که بتوانید انتخاب خوبی را برای ساختمان یا مجموعه صنعتی خود داشته باشید بهتر است از کارشناسان و متخصصان حرفه ای در این حیطه مثل گروه فنی مهندسی الکترونت کمک بگیرید؛ اما به طور کلی می توان گفت فاکتورهای ذکر شده در پایین جزو مهم ترین مسائلی هستند که در زمان سفارش تابلو برق ساختمانی باید آن را در نظر بگیرید:
برای شروع باید نوع تابلو برق (مدل ایستاده، دیواری، روکار، توکار، رک و جعبه ای) را تعیین کنید
مقدار ولتاژ و جریان لازم برای ساختمان خود را مشخص کنید.
جنس تابلو برق را مشخص کنید؛ که می تواند از جنس فولادی، آلومینیوم، استیل و غیره باشد.
استاندارد مورد استفاده در دستگاه برای محافظت از تجهیزات را بررسی کنید.
کشویی یا ثابت بودن تابلو برق و همین طور ساختار ماژولار آن دقت کنید.
استاندارد ضد آب و ضد گرد و خاک را در نظر بگیرید.
مکان نصب تابلو برق از لحاظ درونی یا بیرونی را باید مشخص کنید.
نوع روند رنگ کاری بدنه تابلو برق را پرس و جو کنید.
به نوع برند تجهیزات مورد استفاده و قیمت آن ها دقت کنید.
سفارش تابلو برق ساختمانی را فقط از شرکت های معتبر مانند الکترونت انجام دهید.
حتما دفترچه راهنمای فنی و کاتالوگ های تابلو برق را از فروشنده دریافت کنید.
داشتن یا نداشتن خدمات پس از فروش را بررسی کنید.
زمان لازم برای طراحی و ساخت تابلو را تعیین کنید.
بهترین شرکت برای سفارش تابلو برق ساختمانی
خرید تابلو برق به خاطر حساسیت بالایی که این دستگاه دارد از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر ایمنی، کیفیت و طراحی استاندارد دستگاه سفارشی تان برای شما مهم است پیشنهاد می کنیم سفارش تابلو برق ساختمانی را با کمک گروه فنی مهندسی الکترونت با بیش از 15 سال تجربه موفق در طراحی، ساخت و اجرا انواع تابلو برق انجام دهید. این شرکت جزو شرکت های حرفه ای و با تجربه در حیطه محصولات و تجهیزات الکتریکی است که به خاطر تجربه بالایی که در این حوزه دارند می توانند جزو اولویت های اول شما برای خرید انواع تابلو برق محسوب شوند. برای اطلاع از قیمت و سفارش تابلو برق ساختمانی می توانید از روش های مختلف با کارشناسان الکترونت تماس گرفته و تابلو برق مورد نظرتان را با بهترین شرایط و در سریع ترین زمان ممکن تحویل بگیرید.
پیشبینیهای ضروری در ساخت تابلو برق مشاعات
در طراحی و ساخت تابلو برق ساختمان لازم است که یکسری پیشبینیهای ضروری را در نظر داشته باشید. این پیشبینیها ازاینقرار هستند:
تابلو باید قابلیت دسترسی برای بهرهبرداری عادی، سرویس، تعویض قطعه، بازرسی و آزمون داشته باشد.
تابلو باید طوری طراحی شود که قابلیت توسعهی آن درآینده امکانپذیر باشد. بهنحوی که از جریان نامی کلید اصلی خارج نشود.
چیدمان تجهیزات از لحاظ تشابه، کاربرد، ترتیب اولویت، تناسب رنگبندی بین سیمها و قطعات، آرایش و زیبایی رعایت شود.
در داکتها و ریل ترمینال نصب شده در تابلو برحسب نیاز حداقل بهمیزان ۳۰ درصد فشای آزاد داشته باشد.
در تابلو برق مشاعات، کلیدهای مینیاتوری حداقل در دو ردیف نصب و اجرا شوند.
در اتصال سیمهای مدارها به ترمینالها و شینههای تابلو، سیمها براساس دیاگرام تابلو باید کدگذاری شوند تا تشخیص مدارها در مراحل اجرا، کنترل، آزمایش و بهرهبرداری امکانپذیر گردد.
تابلو توزیع برق واحدها
وظیفهی تابلو توزیع برق واحدها، تغذیهی مدارهای روشنایی و پریزهای هر واحد مسکونی است. بااستفاده از روش سیمکشی این تابلوها، سامانههای جریان ضعیف، تغذیه روشنایی و پریزهای برق کاملاً ازهم جدا بوده و بهصورت جداگانه خطبندی شده و از تابلوی تقسیم تغذیه میشوند.
این تابلو در بخشی از ساختمان که معمولاً آشپزخانه است نصب میشود. مزیت وجود این تابلو برق این است که در صورت بروز خطا یا مشکلی در یک واحد، سایر واحدها تحت تأثیر قرار نخواهند گرفت. این تابلو در نقشه با DP نمایش داده میشود.
نقشه تابلو توزیع برق واحدها
برای ورودی این تابلو از یک کابل ۳ در ۴ استفاده میشود. درنظر داشته باشید که کابل ورودی باید براساس بار مصرفی انتخاب شود.
سیم فاز در این تابلو باید بعد از عبور از یک فیوز مینیاتوری اصلی، وارد کلیدهای مینیاتوری از هریک از خطها شود. در بعضی از این تابلوها یک لامپ سیگنال برای نمایش وصل یا قطع بودن برق وجود دارد.
در خروجی این تابلو باید سیم فاز و سیم نول و سیم ارت همراه با یک فیوز مینیاتوری در مسیر آنها، قرار داده شود.
لازم است که مقررات نیز درنظر گرفته شود. طبق مقررات، مقدار مجاز جریان فیوزها برای مدارهای روشنایی ۱۰ آمپر و برای پریزها ۱۶ آمپر است.
سایر موارد
تابلو توزیع برق واحد باید در محلی مناسب و در نزدیکی ورودی واحد قرار گیرد.
ضروری است که تمامی لولههای کابل ورودی تابلو برق واحدها از مسیر داکت مخصوص تأسیسات برقی ساختمان عبور کرده باشند.
لازم است که یک کلید محافظ جان با جریان عامل باقیمانده ۳۰ میلیآمپر بعد از کلید مینیاتوری اصلی تابلو نصب شود.
همیشه چند خط رزرو نیز درنظر بگیرید.
یک ارت جداگانه برای تابلو برق درنظر بگیرید.
تابلو برق آسانسور
یکی دیگر از انواع تابلو برق ساختمان، تابلو برق آسانسور و تابلو برق صنعتی است. برای طراحی تابلو برق آسانسور لازم است که نکاتی را درنظر داشته و رعایت کنید. این موارد ازاینقرار هستند:
لازم است که تابلو برق آسانسور حتماً در نقشه رسم شود.
تابلو برق آسانسور مستقیماً به تابلو برق مشاعات وصل میشود.
درصورتیکه در مجتمع مسکونی یا تجاری از دیزل ژنراتور استفاده میشود، کابلهای تغذیهی آسانسور ابتدا باید به تابلوی ATS و بعدازآن به تابلو برق آسانسور وصل شود.
برق وسایل الکتریکی چاهک آسانسور از تابلو برق آسانسور تأمین میشود.
این تابلو باید در محل مناسبی در داخل موتورخانه آسانسور نصب شود. دقت داشته باشید که پشت در موتورخانه قرار نگیرد.
ورودی تابلو برق آسانسور از طریق یک کابل سه فاز مناسب براساس میزان مصرف و همراه با یک کلید مینیاتوری تأمین میشود.
مراحل نصب تابلو برق ساختمانی
چگونگی نصب تابلو برق ساختمانی یکی از مسائلی است که اهمیت بسیاری برای تعداد زیادی از افراد و به خصوص تکنسینهای برق دارد. این کار یکی از پایهای ترین فعالیتهای یک تکنسین برق محسوب میشود. نصب هر نوع از تابلو برق دارای مراحل و روش مخصوص به خود میباشد که تابلو برق ساختمانی نیز از این قائده مستثنی نبوده و نصب آن بر روی دیوارد قواعد خاص خود را دارد.
در این قسمت از مقاله شما را با مراحل نصب تابلو برق ساختمانی به صورت کامل و با جزئیات دقیق آشنا خواهیم کرد:
محل نصب تابلو برق یکی از مهمترین مسائلی است که باید در ابتدا آن را بررسی نمایید. خیلی از ویژگیهای تابلو برق ساختمانی به این فاکتور و محلی که قرار است نصب شود، بستگی دارد. پس از اینکه محل نصب تابلو برق ساختمانی را بررسی کردید میتوانید مطابق با آن تصمیم بگیرید که از تابلو برق دارای IP یا فاقد IP استفاده کنید.
حالا باید نوع دیواری که قصد نصب تابلو برق بر روی آن را دارید، مورد بررسی کامل قرار دهید. همچنین باید به اندازه و محیط مجموعهای که قصد نصب تابلو برق ساختمانی برای آن را دارید نیز توجه کنید. پس از آن میتوانید برای نصب تابلو برق توکار یا تابلو برق روکار تصمیم بگیرید.
حالا اگر با شرایطی برخورد داشتید که لازم بود از تابلو برق توکار استفاده نمایید، حتما قبل از انجام دادن هر اقدامی باید محل قرارگیری آن را مشخص نمایید تا در حین انجام کار دچار هیچ گونه مشکلی نشوید. در انتخاب جای مناسب برای تابلو برق حتما ارتفاع مناسب را مدنظر قرار دهید تا مشکلی برای تابلو برق شما پیش نیاید.
تابلو برقهای ساختمانی فلزی در حالت کلی با توجه به جنسی که دارند برای نصب، نیاز به ابزار مخصوص خواهند داشت. اگر قصد استفاده از تابلو برق از جنس فلزی را دارید، قبل از اینکه بخواهید مرحل نصب را آغاز نمایید، وزن و ضخامت را مدنظر قرار دهید. اینگونه میتوان باتوجه به این موارد، بهترین ابزارها را برای نصب آن انتخاب نمایید. ضخامتهای ورقهای سازنده تابلوهای فلزی عموما از بین اعداد ۱، ۱.۲۵، ۱.۵، ۲ و ۲.۵ انتخاب میشود.
اینکه بتوانید به راحتی به اجزای داخل تابلو برق دسترسی داشته باشید و همچنین درب آن را به آسانی باز نمایید، یکی از مهمترین نکاتی است که باید به آن توجه نمایید. اگر مکان مناسبی را برای نصب تابلو برق ساختمانی انتخاب نکرده باشید، ممطئن باشید در این مرحله به مشکل برخواهید خورد و ممکن است مجبور شوید جان آن را تغییر دهید.
اجزای داخل تابلو برق از همه چیز مهمتر هستند. شما باید حتما قبل از نصب تابلو برق، اجزا و قطعات را مشخص نمایید. باید دقیقا بدانید از تابلو برق به چه منظوری استفاده میکنید و با توجه به آن بهترین تصمیم را بگیرید و مناسبترین قطعات را انتخاب نمایید.
قیمت تابلو برق ساختمان مسکونی
در برآورد هزینه به منظور خرید تابلو برق در تهران مسکونی عوامل گوناگونی مؤثر هستند. این عوامل میتوانند جنس بدنهی تابلو برق، ابعاد تابلو برق، تجهیزات انتخابی و مورداستفاده در تابلو برق و همچنین کیفیت و برند آنها باشند.
هرکدام از این موارد میتوانند در قیمت نهایی تأثیرگذار باشند. دراینمورد شما میتوانید از متخصصین الکترونت مشورت بگیرید تا ضمن ارائه راهکارهای مؤثر و مقرونبهصرفه، شما را برای گرفتن یک تصمیم درست راهنمایی کنند.
معیارهای خرید تابلو برق ساختمانی
برای خرید تابلو برق ساختمانی باید به مسائل مختلفی در این باره توجه کنید از جمله مهم ترین این موارد این است که در مرحله اول باید اندازه و ابعاد درستی از تابلو برق را انتخاب کنید به طوری که ارتفاع، عرض و طول مناسبی را انتخاب کنید.
در مرحله بعدی باید درباره نوع تابلو برق ساختمانی تصمیم بگیرید برای مثال می توانید از بین مدل های دیواری، رک، جعبه ترمینال، رک و دیگر مدل های رایج انتخاب کنید. بعد از این باید جنس مورد نظر خود برای تابلو برق را انتخاب کنید، تابلوهای برق دارای جنس های مختلفی مانند فولاد ضد زنگ، استیل، آلومینیوم و پلاستیک هستند که شما می توانید یکی از آن ها را بسته به احتیاج خود تهیه کنید. از فاکتورهای خرید تابلو برق ساختمانی می توان به داشتن یا نداشتن مقاومت در مقابل نفوذ آب و گرد و خاک و آلودگی های دیگر اشاره کرد.
همچنین ضخامت صفحه نصب، قطر بدنه تابلو، استاندارد رنگ و دیگر استانداردهای جهانی از مهم ترین مواردی هستند که بهتر است در زمان خرید تابلو ساختمانی به آن ها دقت کنید.
تاثیر قیمت در زمان خرید تابلو برق ساختمانی
قیمت تابلو برق ساختمانی یکی از مهم ترین مسائل در زمان خرید آن است و می توان گفت جزو معیارهای اولیه برای خرید این محصول محسوب می شوند. قیمت های تابلو برق بسته به مسائل مختلف ممکن است متفاوت باشد.
برای مثال جنس بدنه تابلو برق، اندازه و ابعاد، ویژگی های تابلو برق، مزیت ها، مدل و دیگر موارد بیش ترین تاثیر را بر روی قیمت تابلو برق می گذارند. به همین دلیل حتما در زمان خرید تابلو برق ساختمانی به فاکتور قیمت توجه کنید تا با مشکل خاصی در این حیطه مواجه نشوید.
نکات خرید تابلو برق ساختمان
بعد از بررسی مسائل و فاکتورهای تاثیر گذار در زمان خرید تابلو برق ساختمانی به مهم ترین مورد برای خرید تابلو برق ساختمانی می رسیم. بعد از این که ویژگی ها و معیارهای تابلو برق مورد نظرتان را انتخاب کردید باید درباره برندی که خرید خود را از آن جا انجام خواهید داد تحقیق کنید.
این مسئله از اهمیت بالایی برخوردار است که چرا که مراکز غیرحرفه ای و نامعتبر محصول نامناسب و بی کیفیتی را به شما تحویل می دهند که در عین حال قیمت بالایی را برای آن تعیین کرده اند. به همین دلیل توصیه می کنیم از برندها و شرکت های معتبر مانند گروه فنی مهندسی الکترونت در این زمینه کمک بگیرید. برند فروشنده محصول اهمیت زیادی در زمان خرید دارد چرا که در برخی مواقع کیفیت و خوب بودن محصول از این طریق معلوم می شود.
جمع بندی
در این مقاله از الکترونت در خصوص تابلو های برق ساختمانی و مجتمع های مسکونی توضیحات کامل را ارائه دادیم در صورتی داشتن هرگونه سوال و یا نیاز به مشاوره با کارشناسان الکترونت تماس بگیرید. گروه فنی مهندسی الکترونت با بیش از 15 سال تجربه در زمینه طراحی، ساخت و اجرا انواع تابلو برق های صنعتی در سراسر کشور به عنوان یک متخصص، تابلو برق با کیفیت، قیمت مناسب، ایمن و استاندارد را برای شما عزیزان طراحی و اجرا نماید.